Voorleestips voor Pasen

Mijn absoluut favoriete feest van het jaar is Pasen. Het Paasverhaal is prachtig en het feest luidt een fijne tijd in; Het zonnetje schijnt vaker, de bloemen staan weer in bloei, er komen blaadjes aan de bomen en ook in het dierenrijk is er volop nieuw leven. Ik hou ervan! Ik heb de paasboeken dan ook alweer van zolder gehaald en deel graag met jullie wat wij de komende tijd lezen:

Marianne Busser en Ron Schröder, Liselotje en het paasfeest liselotje

Enkele jaren geleden kwam ik dit grappige avontuur van prinses Liselotje tegen in de kast met afgeschreven boeken bij de bibliotheek; die ging dus meteen de tas in! Heerlijk om zulke vondsten te doen. Voor 50 eurocent ben ik dan helemaal happy! 🙂 Het boek is inmiddels helaas alleen nog tweedehands te verkrijgen, maar gelukkig koop je het E-book, mét prachtige kleurrijke illustraties van Dagmar Stam, voor maar 3,99 bij bol.com!

Mijn versie is in zwart-wit geïllustreerd door Jan Jutte. Niet direct mijn voorkeur, maar zijn komische manier van tekenen past perfect bij het verhaal. Liselotje is zoals altijd vrolijk en vol energie en helemaal klaar voor het paasfeest!

Het verhaal is weer schitterend op rijm geschreven en is geschikt voor iedereen: de auteurs richten zich niet op het katholieke paasverhaal, maar op het verven van eieren en de legende van de paashaas. Perfect voor peuters en kleuters om in de stemming te komen voor Pasen en gemakkelijk uit te breiden met tal van activiteiten:

  • tellen/sorteren van (paas)eieren;
  • een hazenmasker knutselen, net zoals de koning in het verhaal;
  • spel- verteltafel. Aan de hand van enkele eenvoudige attributen (een mand, eieren, een tafeltje of fornuisje en kwastjes) kunnen kinderen het verhaal naspelen en zo nog eens extra intensief beleven.

Een geweldig leuk boekje goed voor een heleboel voorlees- en speelplezier!

drie eiJacques Vriens, Drie ei is een paasei

Een regelrechte klassieker en een prachtige herinnering aan de paasfeesten uit mijn jeugd.

Jacques Vriens weet zich als oud leerkracht als geen ander te verplaatsen in de wereld van het kind en schreef (al 30 jaar geleden!) dit prachtige, tijdloze boek over kleuter Mieke en haar peuter broertje Wouter die zich helemaal onderdompelen is het paasfeest. Een palmpaasstok maken, eieren verven en natuurlijk zoeken, maar ook het traditionele paasverhaal; alles komt aan bod. Het boek is geschreven in voor kleuters begrijpelijke taal en het verhaal wordt aangevuld met ontzettend leuke liedjes en versjes om helemaal in de stemming te komen voor Pasen! Samen met de schitterende, aandoenlijke illustraties van Dagmar Stam maakt dit alles het boek absoluut onmisbaar in de boekenkast voor iedereen die met kleuters te maken heeft. Aanrader!

Dit boek meteen kopen? Dat kan hier.

Diverse auteurs, Palm palm Pasen

Als aanvulling op onze eigen bescheiden collectie paasboekjes togen we naar de bibliotheek op zoek naar vers leesvoer en kwamen thuis met dit fijne voorleesboek:

Palm-palm-pasenEen uitgebreid boek vol verhalen en versjes over Pasen, geschreven door tal van bekende auteurs en prachtig geïllustreerd door onder meer Alex de Wolf. Geschikt voor kinderen vanaf circa 4 jaar en zeker weten goed voor heel wat uurtjes lees- en luisterplezier. Ook erg leuk voor in de klas!

Je koopt dit mooie boek hier (alleen tweedehands).

Carry W. Zijlstra-van Dijk, Kaboutervertellingen; Sproetje en de paashaas sproetje1

Wederom een boekje van 30 jaar oud, een dierbare herinnering uit mijn jeugd en helaas niet meer (nieuw) te koop, maar zeker de moeite waard om hier te noemen.

‘Sproetje en de paashaas’ is een geweldig leuk boekje op rijm voor peuters en kleuters. Het verhaalt over Sproetje die zijn buurman, de Paashaas, gaat helpen om alle eieren op tijd voor Pasen geverfd te krijgen.

Het verhaal is prachtig geschreven en ook nog eens voorzien van warme, sfeervolle illustraties die je direct meevoeren naar het bos van Sproetje en zijn vriendjes.

Mocht je ooit op een boekenmarkt zijn (en daar zijn lezers van mijn blog natuurlijk héél vaak te vinden! 😉 ) geef je ogen en oren dan goed de kost en neem dit boekje mee wanneer je het tegenkomt; je zult er zeker geen spijt van krijgen!

banner pasen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s